Cukier w naszej diecie

Cukier krzepi – taki slogan reklamowy wymyślił pisarz Melchior Wańkowicz w latach 30. XX wieku. To prawda Cukier, którym słodzimy herbatę, szybko się rozkłada i powoduje wzrost glukozy we krwi i w konsekwencji dostarcza organizmowi energii. Jednak dietetycy biją na alarm – jemy go za dużo. Czy rzeczywiście jest aż tak zły? Czy tabliczka czekolady lub maszyna do waty cukrowej na festynie powinna budzić w nas niechęć?

Główną negatywną konsekwencją spożywania cukru jest otyłość, która przyczynia się do powstawania chorób układu krążenia, układu kostno-szkieletowego, cukrzycy i wielu innych. Wysoko przetworzone batony i czekoladki dostarczają organizmowi mnóstwo kalorii, a nie dają żadnych substancji odżywczych. Takie przekąski mają też wiele sztucznych barwników, konserwantów i polepszaczy, które rujnują nasze zdrowie.

Spożywanie wysokocukrowych pokarmów nie sprawi, że poczujemy się najedzeni. Wręcz przeciwnie, taka dieta spowoduje wzrost naszego apetytu na słodycze. Dzieje się tak, ponieważ spożycie cukru wpływa na wydzielanie wysokich dawek insuliny, a ta daje uczucie ssania w żołądku i wtedy znowu sięgamy po batona.

Kolejne negatywne działanie cukru to powstawanie próchnicy zębów i chorób przyzębia, a to dalej prowadzi do chorób całego organizmu. Naukowcy udowodnili, że cukier przyspiesza procesy starzenia się, zmniejsza jędrność i elastyczność skóry, czyli powoduje zmarszczki. Do tego utrudnia, przyswajanie składników odżywczych, czyli witamin i pierwiastków potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania.

Jednak istnieją też dobre cukry. Te znajdziemy głównie w owocach, które mają dużo witamin i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Największą zawartość cukru mają np. winogrona lub arbuz, a także wszystkie suszone owoce. Zdrową słodkością jest też miód, który ma dodatkowo właściwości lecznicze i bakteriobójcze. Jest dobry na wzmocnienie, dla urody, a także określa się go jako eliksir młodości. To właśnie on był w przeszłości używany zamiast białego cukru. Dietetycy mówią też o pozytywnym wpływie na zdrowie gorzkiej czekolady. Udowodniono, że poprawia nastrój, ponieważ zawiera dużo uspokajającego magnezu i wyzwala w organizmie serotoninę zwaną hormonem szczęścia.

Inne, unikalne wpisy o medycynie:

About the author:
Has 134 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top