Kwiaty lipy od wieków znane są w ziołolecznictwie. Syrop z ich wykorzystaniem jest doskonałym remedium na przeziębienie. Ale to nie jedyna jego zaleta. Warto wiedzieć w jaki sposób przygotować w domu ten specyfik.
Przepis
Oczyszczone z listków i gałązek, wymyte i osuszone kwiaty lipy (ok 150 g) włóż do dużego słoja. W garnku zagotuj litr wody z kilogramem cukru i trzymaj na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie rozpuści się w wodzie. Uzyskanym syropem zalej kwiaty lipy w słoju. Dodaj sok z jednej cytryny. Tak uzyskany eliksir przykryj ściereczką i postaw w zacienionym miejscu na 48 godzin, parę razy dziennie mieszając. Po tym czasie odcedź wszystko na małym sitku, przelej do słoiczków lub buteleczek i zapasteryzuj. Syrop gotowy.
Działanie
Syrop świetnie sprawdzi się podczas przeziębienia i grypy ze względu na swoje dobroczynne właściwości napotne, oraz zdolność ochrony podrażnionych błon śluzowych. Właściwości przeciwzapalne i dezynfekujące sprawdzą się także doskonale w działaniu profilaktycznym, w sezonie przeziębień. Naturalny syrop jest bezpieczny dla dzieci.
Potrzebujesz więcej na temat zdrowia i żywności? Nic prostszego. Odwiedź nas na www.ciekawa.pl i wyposaż się w treściwe informacje z różnych dziedzin!
Inne Zastosowanie
Syrop z kwiatów lipy sprawdzi się także jako… dodatek do drinków. Dobrze łączy się z mocnymi alkoholami typu wódka czy gin, a także z likierami ziołowymi. Wzbogaci także drinki cytrusowe, dostarczając niezbędnej dawki słodyczy (zamiast syropu cukrowego, koniecznego w wielu przepisach).